Естония предяви териториални претенции към Русия

Министърът на вътрешните работи на Естония и лидер на националистическата Консервативна народна партия (EKRE) Март Хелм смята, че Русия частично контролира територия на прибалтийската република.

„Не трябва да има двойни стандарти, към момента в ръцете на Русия се намира 5,2% от територията на Естония. Русия не иска нито да ни върне тази територия, нито да ни даде компенсация за нея, нито изобщо да обсъжда този въпрос“, подчерта Хелм по време на правителствена пресконференция.

Министърът отбелязал, че Естония е готова да изчака решение на този въпрос в рамките на международното право.

Не се подготвяме да воюваме с Русия„, изтъкнал естонският вътрешен министър.

Партията EKRE, която е част от управляващата коалиция, се противопоставя на ратифицирането на пограничния договор с Русия, като смята, че този документ дава на Москва територия отвъд Нарва и част от Печора, което противоречи на конституцията на Естония.

Съгласно Тартуския мирен договор, сключен между Естония и Съветска Русия през 1920 г., Естония се е изтеглила от част от руските земи – Ивангород с прилежащия район и по-голямата част от Печорския край.

През 1944 г. територията е върната на СССР. Москва разглежда Тартуския договор като исторически документ, който няма юридическа сила.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram