Почитаме жертвите на Холокостта

Израел отбелязва днес паметта на шестте милиона евреи, убити в Холокоста, предаде Асошиейтед прес. В цялата страна ще бъдат проведени възпоменателни церемонии, като основната ще се състои в мемориала Яд Вашем в присъствието на премиера Бенямин Нетаняху. Израелските граждани ще запазят двуминутно мълчание в памет на загиналите, чиито имена ще бъдат четени в парламента.

Днес в Израел телевизиите ще излъчват само документални филми за Холокоста и интервюта с оцелели. В 10 часа местно време в цялата страна ще прозвучи сирена, с която се призовават израелците да станат на крака и да запазят минута мълчание в памет на жертвите.

Церемонии за отбелязване на този ден ще има и на много други места по света. Тази вечер ще се проведе и ежегодният марш на живите в Полша. Хиляди хора се очаква да вземат участие в трикилометровия мълчалив поход по пътя между концлагерите Аушвиц и Биркенау.

Холокост се нарича изтребването на приблизително шест милиона европейски евреи по времето на Втората световна война от Нацистка Германия. Други етнически, политически и социални групи също са били преследвани и унищожавани от този режим. Ако се вземат предвид и нееврейските жертви, общият брой на загиналите се оценява на девет до единадесет милиона.

Истинността на доказателствата за Холокоста, броят на жертвите, както и твърденията за масови екзекуции с газови камери се оспорват от някои историци и публични личности. В редица европейски страни, предимно тежко засегнати от идеологията на националсоциализма като Германия, Австрия и Франция, отричането на Холокоста се счита за престъпление./БТА и БНТ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram