Москва обвинява Киев за трагедията в Одеса

Киевските власти носят отговорността за престъплението в Одеса и фактически са негови съучастници. Това заяви прессекретарят на президента Путин Дмитрий Песков.

Властите, които се намират в Киев, не просто носят отговорността за това престъпление, но са и съучастници в тези престъпни действия. Практически техните ръце са в кръв, каза Песков, като нарече съучастници и всички, които определят действията на Киев като законни.

В Кремъл със съжаление констатират одобрение на наказателната операция в югоизточна Украйна и смятат за недопустими думите на върховната представителка за външната политика на Евросъюза Катрин Аштън, че властите в Киев имат монопол върху използването на сила. Фактически нашите колеги на Запад по този начин оправдават убийствата, на които сега сме свидетели, добави той.

Русия не може сама да се занимава с урегулиране на кризата в Украйна, докато както Киев, така и неговите западни спонсори провокират кръвопролитие, отбеляза прессекретарят Песков.

Безусловно тази ситуация буквално и фактически тика процеса на урегулиране в задънена улица, допълни той.

Вместо с общи усилия да се търси изход от създалата се чудовищна ситуация, вместо да се дава оценка на действията – фактически ние слушаме по наш адрес обвинения, че Русия е причастна към ставащото в Украйна, чуваме постоянно – като мантра – заплахи за налагане на санкции, отбеляза президентският прессекретар.

Русия последователно ще се придържа към политика, насочена към деескалация на конфликта в Украйна. Ще направим всичко възможно стъпка по стъпка да вървим към деескалация, заяви Песков. /ИТАР-ТАСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram