Киев с ултиматум към Източна Украйна

/КРОСС/ Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков огласи исканията на Антитерористичния център към Службата за сигурност на Украйна към сепаратистите в Източна Украйна, предадоха руски и украински медии.

В публикация във Facebook Аваков призова проруските активисти да свалят оръжие, да освободят всички заложници и завзетите административни сгради и да прекратят безредиците.

„Украинската власт е готова да амнистира участниците в гражданската конфронтация и окупацията на административни сгради, които не са извършили тежки престъпления, свързани с насилие. Ние сме готови на преговори с протестиращите и техни представители. Но за терористите и въоръжените сепаратисти наказанието е неизбежно“, посочва вътрешният министър.

Рано тази сутрин украинските сили за сигурност започнаха акция в Славянск срещу проруските активисти, превзели административните сгради в града. По думите на Аваков е установен контрол над всички 10 блокпоста, градът е обкръжен и са „задържани терористи“. Един от тях е с членска книжка на Комунистическата партия на Украйна, каза още министърът.

Украинското министерство на отбраната съобщи, че при операцията в контролирания от сепаратисти град Славянск са свалени два украински хеликоптера. Властите заявиха, че проруски активисти са използвали преносими зенитно-ракетни комплекси, за да свалят два хеликоптера Ми-24. По информация на министерството по време на престрелка в Славянск са загинали двама украински военнослужещи.

Междувременно РИА „Новости“ цитира лидера на местното отделение на Комунистическата партия на Украйна Анатолий Хмелевой, че проруските активисти в Славянск са изоставили блокпостовете в северната част на града, и строят барикади по-близо до центъра на града.

По думите му украинските сили за сигурност са атакували от север. „В момента огънят е затихнал. По наши данни, те се прегрупират, може да опитат да атакуват от друга страна“, съобщи Хмелевой.

Местни жители са блокирали две колони украинска военна техника, отправяща се към Славянск, и убеждават членовете на силите за сигурност да предадат оръжието си и да преминат на страната на сепаратистите, твърди представител на проруските активисти. Той уточни, че в района на Андреевка са блокирани пет украински БТР.

Жителите призовават военните да не стрелят и да им предадат оръжието си.

Русия от своя страна настоя Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да вземе мерки за прекратяване на наказателната операция на киевските власти в Източна Украйна, заяви днес пред ИТАР-ТАСС постоянният представител на Русия в ОССЕ Андрей Келин.

„Свързахме се е ръководството на ОССЕ заради офанзивата на въоръжените сили и поискахме да предприемат мерки за спирането на наказателната акция“, каза Келин. Той допълни, че Москва е изпратила исканията си на генералния секретар на ОССЕ Ламберто Заниер и на швейцарския министър на външните работи Дидие Буркхалтер, настоящ председател на организацията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram