Йоханес Хан: Турция се отказа от Европейския съюз, Ердоган: Не сме ви портиер

Турция под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган поне засега е обърнала гръб на присъединяването към ЕС, заяви в интервю за Ройтерс еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Вместо членство в ЕС, което все повече се отдалечава, Хан предлага на Анкара икономическо сътрудничество, ако двете страни могат да възстановят приятелските отношения.

Това обаче се разминава с позицията на Анкара, изразена от президента: 

Той предупреди ЕС, че Анкара ще прекрати преговорния процес за членство, ако не бъде отворена нова преговорна глава.

„Няма друга опция, освен отварянето на глави, които не са отваряни досега. Ако отворите, то това ще е чудесно. Ако не ги отворите – довиждане“, каза Ердоган, след като отново се присъедини в редиците на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

„Турция не им (на ЕС) е портиер“, каза още той

Турция, чиито аспирации за влизане в ЕС датират от 60-те години, а същинските преговори започнаха през 2005 г., до момента е отворила 16 глави от общо 35. Последната от тях беше отворена през юни 2016 г. и засяга финансови и бюджетни въпроси. До момента само една от главите е затворена – тази за науката и изследователската дейност.

Правителствата на страните от Евросъюза казват, че процес по присъединяването е „мъртъв“,

изтъквайки чистките на Ердоган срещу дисиденти, язвителните му забележки за „нацизма“, отправени към Германия, ограничаването на свободата на словото, и референдум, даващ му нови широки пълномощия. Според някои новите му пълномощия са лишени от механизъм за разделение и взаимен контрол на властите, отбелязва Ройтерс.

„За всеки е ясно, че поне засега, Турция се отдалечава от европейската перспектива“,

посочи Хан.

Хан дава интервюто след срещата на външните министри от ЕС в Малта миналата седмица, на която Франция и Германия оглавиха усилията за обмисляне на ново споразумение с Анкара, базирано на връзките в търговията и сигурността. Процесът на присъединяване на Анкара към ЕС официално не е замразен, но евродепутатите призоваха миналата седмица за официално преустановяване на преговорите, като някои от тях заявиха, че Турция вече не изпълнява демократичните критерии, за да бъде разглеждана като кандидат, да не говорим за пълноправен член на ЕС. На 28 май ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини заяви, че в момента ЕС не работи върху откриването на нови преговорни глави с Турция. Присъединяването на Турция към ЕС е нереалистично, заяви на следващия ден австрийският канцлер Кристиан Керн.

 

Източник: ЕПА/БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram