Хуан Гуайдо призова за военен преврат срещу Мадуро

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо призова военните сили да отстранят президента Николас Мадуро, предаде Guardian.

„Сега е моментът“, заявява той в 3-минутна реч, заснета точно преди разсъмване близо до главната военна база в Каракас „Ла Карлота“, обграден от войници. „Ще постигнем свобода и демокрация за Венецуела.“

До самия Гуайдо във видеото е и Леополдо Лопез – опозиционен политик, който би трябвало да е под домашен арест.

Тъй като най-вероятно Гуайдо може да разчита на подкрепата само на част от войската, той призова венецуелци също да излязат на улицата в знак на мирен протест.

„Хора на Венецуела, необходимо е всички да излезем на улиците, да подкрепим демокрацията и да възстановим свободата си. Организирани и обединени, трябва да се ориентираме към главните военни инсталации“, заяви той, призовавайки хората в столицата да тръгнат към военновъздушната база, където е записал видеото. „Хора на Каракас, всички към Ла Карлота“.

„Военните сили са взели правилното решение, те могат да разчитат на подкрепата на хората на Венецуела, подкрепата на нашата конституция, гаранцията, че са на правилната страна на историята“, заяви той в Туитър.

В същото време венецуелският министър на информацията Хорхе Родригез заяви в Туитър, че правителството потушава опит за преврат на малката група от „военни предатели“.

Гуайдо е председател на националното събрание на Венецуела и бе признат за президент от редица страни. Той е начело на недоволството срещу управлението на Мадуро, като според Си Ен Ен действията му днес са най-смелият опит за преврат срещу него.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram