Македонският президент призова за спокойствие и разум след размириците

Държавният глава на Македония Георги Иванов насрочи лидерска среща за петък. Той направи специално обръщение към нацията заради събитията в парламента.
Македонският парламент преживя един от най-драматичните си дни в историята, обобщават информационните агенции събитията от снощи.

Стотици протестиращи влязоха в Народното събрание и нападнаха депутати, включително и лидера на Социалдемократическия съюз (СДСМ) Зоран Заев. Влизането в Народното събрание стана минути след като депутатите от СДСМ и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери за председател на македонския парламент.

Джафери е първият етнически албанец, който става председател на македонския парламент, откакто страната стана независима през 1991 г. Той е член на албанската партия Демократически съюз за интеграция.  Депутати от ВМРО-ДПМНЕ оспориха вота, твърдейки, че той не е протекъл по обичайната процедура чрез електронно гласуване, защото парламентарната сесия била официално приключила.

Специални части от Министерството на вътрешните работи бяха ангажирани с евакуирането на депутати в парламента. В оперативния щаб на МВР бяха събрани всички ръководители, включително министърът на вътрешните работи Агим Нухиу, директорът на полицията Митко Чавков, зам.-директорът Бесир Деари, както и останалите ръководители на сектори.

Полицията използва зашеметяващи гранати и влезе в сблъсъци с протестиращите пред парламента, при което бяха ранени седем човека. Конфронтацията избухна няколко часа, след като демонстранти нахлуха в парламента и нападнаха депутати след спорно гласуване за избор на нов председател. Властите заявиха, че при сблъсъците във и пред парламента са били ранени 77 души, включително полицаи и депутати.

Малко преди полунощ българско време специалните части започнаха и операция за разгонване на демонстрантите./ news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram