Папа Франциск направи Йоан Павел II и Йоан XXIII светци

Пред стотици хиляди богомолци от целия свят, събрали се на площад Свети Петър, папа Франциск провъзгласи за светци Йоан XXIII и Йоан Павел II, предаде АФП.

Тълпата аплодира, след като папата произнесе латинския израз за обявяване за светци на италианския папа Анджело Джузепе Ронкали – Йоан XXIII (1958-1963) и на полския папа Карол Войтила – Йоан Павел II (1978-2005).

Обявяваме и определяме за светци блажените Йоан XXIII и Йоан Павел II, вписваме ги в каталога на светците и заявяваме, че в цялата църква те трябва да бъдат благочестиво почитани сред светците, каза тържествено аржентинският папа под възгласите на множеството поклонници, докато камбаните на църквите на Вечния град тържествено биеха.

Церемонията на площад Свети Петър във Ватикана се състоя в деня, в който Римокатоличестката църква отбелязва празника на Божието милосърдие, въведен от покойния папа Йоан Павел II.

Папа Йоан XXIII е бил нунций на Ватикана в България в продължение на 10 години – от 1925 г. до 1935 година. Частица от мощите на отеца се намират в католическия храм Свети Йосиф в София и са дар от папа Йоан Павел II при посещението му в България през 2002 година. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram