Ким Чен Ун обещал да не буди повече президента на Южна Корея с ракети

Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин на свой ред е предложил да бъдат свързани железниците на двете страни, защото това би осигурило съществен принос към икономическото сътрудничество.

Лидерът на КНДР Ким Чен Ун е обещал, че повече няма да буди президента на Южна Корея Мун Дж Ин с ракетни опити, които северокорейската страна обикновено извършваше рано сутрин. Това съобщи на брифинг говорителят на президента на Република Корея Юн Йон Чан, цитиран от БТА.

 

„Ким Чен Ун каза на президента Мун, че е чувал, че той винаги става много рано сутрин заради ракетните изпитания на Севера и обеща, че повече няма да тревожи съня му“, каза прессекретарят, цитиран от ТАСС.

 

В делегацията е включена и сестрата на Ким Чен Ун – Ким Йо Чен. По време на официалните разговори тя е прдложила да се ускори обединението на двете Кореи, предаде БТА.

 

Това изказване било посрещнато с одобрителен смях от всички присъстващи на преговорната маса.

Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин на свой ред е предложил да бъдат свързани железниците на двете страни, защото това би осигурило съществен принос към икономическото сътрудничество.

 

Проектът за междукорейска жп линия е обсъждан от ръководствата на двете държави и по-рано, но все още не е осъществен. Той предвижда в бъдеще и свързване на корейските железници с руската Транссибирска жп магистрала, което ще даде възможност товари от Корейския полуостров да се доставят в Европа много по-бързо, пояснява ТАСС.

 

Предложението на Ким Чен Ун президентът на Юга Мун Дже  Ин да прекрачи демаркационната линия и да стъпи на севернокорейска земя, бе направено спонтанно, информира говорителят на южнокорейския лидер.

„Щом Ким Чен  Ун мина откъм южнокорейската страна на границата, президентът Мун запита риторично кога ще може и той да стъпи в Северна Корея. Ким Чен Ун отговори мигновено: „Може би ей сега“ и хвана президента за ръка с покана да го последва отвъд демаркационната линия“, посочи той.

 

Южнокорейският президент го стори без колебание, след което двамата държавни лидери известно време позираха пред камерите, стоейки вече в севернокорейската част на зоната.

 

Лидерът на КНДР призна на границата пред южнокорейския си колега, че е впечатлен от срещата с него на „подобно историческо място“.

 

„Много се радвам на тази среща, не можах да сдържа своя ентусиазъм. Много съм впечатлен, че се срещнахме на подобно историческо място и че президентът Мун пристигна тук, за да ме посрещне лично на демаркационната линия“, цитира негови думи телевизия Ен Ейч Кей.

 

Мун Дже-ин заяви на свой ред, че „това е много смела стъпка“ от страна на севернокорейския лидер, „ознаменувал с появата си този исторически момент“, добавя ТАСС.

epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram