Германия настоява за освобождаване на наблюдателите на ОССЕ

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер разговаря с руския външен министър Сергей Лавров за освобождаване на задържаните в източна Украйна наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, предаде АФП.

Министър Щайнмайер изрази тревогата си по повод задържането им в разговор със Сергей Лавров и призова Русия да направи всичко възможно екипът на ОССЕ да бъде незабавно освободен, се посочва в съобщение на германското външно министерство, като се уточнява, че разговорът се е състоял в петък вечерта.

Щайнмайер е разговарял и с висши дипломати от руското посолство в Берлин. „Използваме възможностите, които имаме, за да изясним обстоятелствата, с които са се сблъскали наблюдателите на ОССЕ … така че да осигурим продължаването на тяхната мисия“, подчертава министерството, което вече е сформирало кризисен щаб.

Тринадесет наблюдатели на ОССЕ бяха пленени и задържани от проруски сепаратисти в източна Украйна. Четирима от тях са германци, като трима са служители на Бундесвера, уточни германското министерство на отбраната.

Сепаратистите ги обвиняват че са шпиони на НАТО и заявяват, че ще ги освободят в замяна на освобождаване на техни затворени сподвижници. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram