Министър-председателят на Армения подаде оставка след бурни протести

Министър-председателят на Армения Серж Саркисян заяви, че подава оставка, за да помогне за запазване на мира в страната след избухналите преди повече от седмица антиправителствени протести, предадоха световните агенции.

Серж Саркисян
БГНЕС

„Обръщам се към тези, които искат моята оставка. Никол Пашинян беше прав, аз сгреших„, каза Саркисян. Депутатът Пашинян, който е лидер на протестите, беше задържан през уикенда, но днес беше освободен наред с други участници в демонстрациите.

„При сегашната ситуация има няколко решения, но няма да избера никое от тях. Това не е моят стил. Оттеглям се от ръководството на страната и от поста министър-председател на Армения“, заяви Саркисян.

Той каза, че подава оставка, за да изпълни исканията на протестиращите, и пожела „мир и хармония“ на страната. Саркисян беше президент на Армения в продължение на десетилетие, а тази година достигна предела на своите мандати. Той беше обвинен, че се вкопчва във властта, след като парламентът го избра за министър-председател. Преди Саркисян да стане премиер, беше направено изменение на конституцията за засилване на министър-председателските правомощия. С конституционните промени президентският пост придоби предимно церемониален характер.
Близо 15 000 души се събраха на протест в Ереван миналата седмица, когато Саркисян пое премиерския пост. Около 40 000 протестираха в събота. Близо 300 демонстранти бяха задържани вчера, когато беше десетият ден на протестите.

dariknews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram