Армения е на прага на гражданска война

 

Армения е на прага гражданска война. Протестите на опозицията не стихват, съобщават световните медии.

В неделя в столицата Ереван избухнаха сблъсъци между полиция и антиправителствени демонстранти. Очевидци съобщиха, че лидерът на протестите Никол Пашинян е арестуван.

Това е станало минути след неговата среща с бивш президент и сегашен премиер Серж Саркисян. Той разговаря днес с водача на протестите в страната Никол Пашинян, но срещата се провали – министър-председателят скоро се оттегли, като обвини събеседника си в шантаж.

„Дошъл съм да обсъдим вашата оставка“, каза Пашинян на премиера пред телевизионните камери.

„Това не е диалог, това е шантаж“, заяви Саркисян и напусна залата в големия еревански хотел „Мариот“, където бе насрочена срещата.

От две седмици столицата Ереван е разтърсвана от протестите на опозицията.

Тя обвинява 63-годишния Серж Саркисян, приключил втория си мандат като държавен глава, че е накарал депутатите да го изберат за министър-председател, за да остане на власт след неотдавнашната промяна в конституцията, с която Армения се превърна от президентска в парламентарна република.

Четирийсет и двегодишният Никол Пашинян е бивш журналист и отдавнашен опозиционер. Той е лежал за кратко време в затвора след участие в протестни акции срещу Серж Саркисян през 2008 г., при които загинаха 10 души.

 

Армения

fakti.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram