Тръмп е поканил Путин да посети САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поканил руския си колега Владимир Путин на посещение в САЩ и му е казал в телефонен разговор, че ще се радва да се видят в Белия дом, предаде Ройтерс, като цитира руската агенция РИА Новости, съобщи БТА.

Според РИА руският външен министър Сергей Лавров казал, че Тръмп повторил няколко пъти поканата в телефонния разговор с Путин.

Тръмп му казал, че ще се радва да върне визитата, като посети Русия, добавя Ройтерс.

Русия очаква от Тръмп „конкретна“ покана за Путин в Белия дом

Русия изхожда от позицията, че американският президент Доналд Тръмп ще покани руския си колега Владимир Путин в Белия дом. Това каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за РИА „Новости“.

В него той повтаря информация, разпространена от Кремъл след телефонен разговор между Путин и Тръмп през март. Тогава Русия съобщи, че Тръмп е поканил Путин в Белия дом, а Вашингтон отговори, че това е било едно от възможните места за среща.

„Президентът Путин е готов на такава среща“, обяснява Лавров, след като каза, че в разговора Тръмп е изразил желание и „да се срещне след това в рамките на ответна визита“.

Попитан дали вече се готви такова посещение, той отговаря: „И към тази тема той се върна няколко пъти, така че даваме на американските си колеги да разберат, че не искаме да се налагаме, но не искаме и да сме неучтиви и, имайки предвид, че президентът Тръмп направи това предложение, изхождаме от позицията, че той ще го конкретизира.“

„Просто бих ви обърнал внимание към факта, че Доналд Тръмп е казвал след този разговор няколко пъти – и в туитове, и в думи, че е необходимо да се разрешат въпросите с Русия… и само глупак може да мисли другояче. И това чуваме.“ По думите му Путин и Тръмп не биха допуснали военен сблъсък на САЩ и Русия.

Лавров засяга и други въпроси, като повтаря позициите на Москва за атаката срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал и уверява събеседника си, че Русия ще достави обещаните на Сирия ракети С-300 предвид осъществените от САЩ, Франция и Великобритания удари миналата седмица.

„Сега нямаме никакви морални задължения“, обяснява руският първи дипломат. „Имахме ги, обещахме да не го правим още преди 10 години, мисля, че по искане на известни наши партньори, и взехме под внимание аргумента им, че това може да доведе до дестабилизиране на обстановката, макар (ракетните комплекси да бяха) чисто отбранително средство, но изпълнихме исканията. Сега у нас няма такова морално задължение.“

epicenter.bg

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram