Медиите по света и у нас работят под натиск, обобщава доклад

Свободата на медиите по света в „дълбок и тревожен упадък“ заради натиска на властите и компаниите, заяви международната организация „Репортери без граници“ в годишния си доклад, публикуван днес, предаде Асошиейтед прес.
Състоянието на свободата на медиите е деградирало във всички региони на света през 2015 година, особено в двете Америки, които застават за първи път след Африка в ежегодната класация на организацията, отбелязва Франс прес.
Според „Репортери без граници“ много от световните лидери развиват „параноя“ към журналистиката и предприемат твърди мерки срещу медиите, а отразяването на събитията от частните медийни организации все повече се определя от корпоративни интереси, отбелязва Асошиейтед прес.
Индексът на свободата на печата в 180 държави, който се публикува от 2002 г. насам, обобщава серия от отделни показатели: плурализъм, независимост на медиите, среда, автоцензура, законови рамки, прозрачност и др.
„Всички показатели бележат влошаване. Много държавни органи се опитват да си върнат медийния контрол в съответната страна, страхувайки се от прекалено открит обществен дебат“, каза Кристоф Делоар, генерален секретар на „Репортери без граници“, цитиран от Франс прес. „Навлизаме в нова ера на пропаганда, когато новите технологии дават възможност евтино да се разпространява информация под диктовка. Днес за всички власти става все по-лесно да се обръщат директно към публиката чрез новите технологии“, подчерта Делоар.
Финландия запазва първото си място в Индекса на медийната свобода за шеста поредна година, следвана от Холандия и Норвегия, отбелязва Франс прес. Макар че Европа остава зоната, където медиите са най-свободни, някои страни, например Полша, рязко са влошили позициите си в класацията, след като властите са затегнали контрола си над медиите (47-о място, надолу с 29 места след 18-о място в миналогодишния индекс). В Унгария правителството също се опитва да ограничи свободата на медиите, отбелязва Асошиейтед прес. Във Франция (която е паднала със седем места в класацията и вече 45-а), много бизнесмени с интереси извън медийната сфера притежават значително мнозинство от частните медии на национално ниво, констатира докладът.
Журналистите в Близкия изток и Африка са били жертва на тероризъм, въоръжени конфликти и сплашване от властите. В Латинска Америка репортерите са били ограничени от организирана престъпност, насилие и корупция. Журналистите в САЩ са били подложени на киберследене.
Според доклада медийната свобода е западнала и в демократични държави в Източна Азия като Япония и Южна Корея, а в Китай „комунистическата партия е издигнала потискането до нови висоти“.
В постсъветското пространство свободата сериозно се влошава, като много страни следват примера на Русия, където критиците на правителството са подложени на преследване. Забележително изключение е Украйна, където има подобрение благодарение на намаляването на насилието в сепаратисткия конфликт на изток и осъществяването на определени реформи, въпреки че продължават да съществуват множество проблеми.
България е на 113-то място, надолу със седем места, след 106-о в предишния доклад./БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram