Канада приема пълна легализация на марихуаната

Канада ще бъде първата страна в Северна Америка, която легализира потреблението на марихуана. Експертите изхождат от предположението, че съответният федерален закон, който ще бъде гласуван наскоро, е само първата крачка. По всяка вероятност в различните щати ще влязат в действие и различни правила. „Рамковият законопроект ще даде възможност на политиците да регулират потреблението на марихуана там, където е необходимо“, казва адвокатът от Торонто Хуго Алвис, който се е специализирал в сферата на марихуаната за медицински цели.

Все още не е ясно къде ще се продават меките дроги, след като бъдат легализирани. Не е изяснено и кои фирми ще имат право да произвеждат марихуана. Открит въпрос е и какви данъци ще наложи правителството.

Легализирането на марихуаната за лично потребление беше едно от предизборните обещания на премиера Джъстин Трюдо по време на изборната борба през 2015 година. Година по-късно правителството създаде работна група, която трябваше да разработи предложения за това, как ще изглежда новата система. Експертите от работната група се запознаха с потреблението на марихуана на място в американските щати Колорадо и Вашингтон, където дрогата е официално разрешена. Експерти от групата посетиха и Уругвай. Работната група излезе с предложение марихуана да се продава на лица над 18 години. Освен това препоръча строг регламент за рекламите, както при продажбите на цигари.

Правителството в Отава вероятно ще съобщи подробности за плановете си в най-скоро време, а легалната употреба на марихуана ще бъде разрешена още преди 1 юли 2018 година/ news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram