Иран не възнамерявал да напада когото и да било в Близкия изток

Иран по никакъв начин не възнамерява да напада съседите си, но ще продължи да произвежда оръжията, от които има нужда за своята отбрана. Това обяви иранският президент Хасан Рохани, цитиран от „Франс прес“.

Искаме да бъдем добър съсед и вие да сте добри съседи за нас“, обърна се Рохани към страните от Близкия изток в реч в Техеран по случай Деня на иранската армия.

Иранският държавен глава увери, че Ислямската република няма никакво намерение да напада съседите си и че изобщо Иран нямал никаква нужда да напада други държави.

„Ние сме голяма страна с огромни ресурси, ние сме голяма цивилизована страна и през последните десетилетия или столетия Иран не е нападал никойот съседите си или от страните в региона“, изтъкна Хасан Рохани.

Заради намесата на Иран в Сирия на страната на Башар Асад, както и в Ирак, а също и заради битката за регионално надмощие със Саудитска Арабия, Западът обвинява Ислямската република, че дестабилизира Близкия изток.

От своя страна Техеран редовно обвинява Запада, че е източник на всички злини в региона, защото води „империалистична“ политика и подкрепя Израел.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram