Търсят извънземни в космоса

Ако метеорологичното време и технологични проблеми не попречат, най-амбициозното издирване на извънземни светове около най-ярките звезди ще започне днес с изстрелването на най-новия телескоп на НАСА за проучване на екзопланети, пише „Гардиън“.

 След финални приготовления през уикенда, телескопът TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) ще бъде изстрелян днес в 18,32 часа местно време(23,32 часа британско време) от космодрума Кейп Канаверал във Флорида. Това е първата възможност за изстрелване на ракетата с телескопа в прозорец, който ще остане отворен до юни.

Апаратурата е в размер на 200 милиона долара. Това е първата подобна мисия на агенцията с ракета Falcon 9 на компанията на Илон Мъск SpaceX, която получи сертификат за такива мисии през февруари 2018 г.

Телескопът ще бъде изведен във висока елиптична орбита, което не е опитвано преди. Телескопът ще достига разстояние като до Луната и след това ще се връща към Земята. Всяка орбита ще отнема по около 14 дни.

TESS е като продължение на „Кеплер“, който промени разбирането на учените за планетите извън Слънчевата система. Когато „Кеплер“ беше изстрелян през 2009 г., астрономите знаеха за съществуването на извънземни светове, но имаха малка идея за техния брой и размер. До миналия месец телескопът е открил повече от 2 300 екзопланети. На базата на наблюденията на телескопа астрономите сега вярват, че Млечният път е дом на най-малко 2 милиарда потенциално обитаеми планети, където температурите не са драстични. Но учените не могат да погледнат по-отблизо с „Кеплер“.

И тук идва TESS, който ще прекара две години в наблюдение на най-ярките 200 000 звезди. Повечето няма да са на повече от 300 светлинни години.

С телескопа астрономите ще могат да потвърдят планетарната маса и възрастта на новите планети.

Учените се надяват да засекат 500 планети с размер като на Земята и вероятно 20 000 нови светове.

През 2028 г. Европейската космическа агенция планира да изпрати сондата Ariel за проучване на атмосферата на 1000 екзопланети, които са с размер от Земята до Юпитер.

След като Falcon 9 изведе TESS, учените ще изпитат системите, сензорите и камерите на апарата в продължение на 60 дни. Първите данни се очакват през юни, които учените ще обработват в продължение на няколко месеца.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram