Огънят в „Норт дам“ е почти изгасен

Пожарът, разразил се в катедралата „Нотр Дам“ във френската столица Париж, е овладян, обявиха местните власти, цитирани от френските медии.

От пожарната служба уточниха, че огънят е овладян и до голяма степен изгасен. Пожарът унищожи почти целия покрив на катедралата и доведе до рухването на нейния шпиц.

Пожарникарите успяха да предпазят от рухване двете основни кули и външните стени и се бориха да спасят религиозни реликви и безценни произведения на изкуството. При гасенето един от тях е бил сериозно ранен, съобщи „Ройтерс“. Причината за бедствието все още не е известна.
 ЮНЕСКО заедно с Франция ще възстанови катедралата „Нотр Дам“, стана ясно по-рано днес. Световната организация заяви, че символът на Париж е безценно наследство на културата.

Покривът и острата кула, който се издигаше в средата на основния кораб на църквата са напълно разрушени.

Френският президент Еманюел Макрон обеща да се положат всички усилия и култовата катедрала да бъде възстановена. Той заедно с първата дама разгледаха в ранните часове на деня пораженията от огнения ад.

Най-богата фамилия във Франция – Пино обеща дарение от €100 млн. за възстановяването на катедралата.

„Нотр Дам“ е една от най-известните забележителности във Франция. Строежът ѝ е започнал през XII-ти век, като е реставрирана основно през XVII-ти и XVIII-ти век. Сградата е обявена за световно културно наследство от ЮНЕСКО през 1991 г.

Пожарът на емблематичната катедрала за Париж се случва в първия ден на Страстната седмица за католиците.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram