Ударите срещу Сирия са приключили

Приключиха ударитенанесени по програмата за химически оръжия на Сирия от САЩ, Франция и Великобритания, обяви председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

На съвместна пресконференция в Пентагона с министъра на отбраната на САЩ Джим Матис Дънфорд заяви, че засега не се предвижда друга военна операция срещу Сирия. Той уточни, че целите на ударите са били внимателно подбрани и че съюзниците са се постарали да избегнат да улучат разположените в Сирия руски военни сили. Дънфорд обаче подчерта, че Москва не е била предварително уведомена за ударите по Сирия. Кореспондентът на ТАСС в Дамаск съобщи, че центърът на столицата, където има хотел с гостуваща руска парламентарна делегация, не е бил засегнат от западните удари.

Дънфорд заяви, че са били използвани обичайните канали за предотвратяване на конфликти и те са били активно използвани тази седмица за решаване на въпроси, свързани с използването на въздушното пространство. „Не сме извършили никаква координация с руснаците за ударите и не ги уведомихме предварително“, заяви Дънфорд.

Джоузеф Дънфорд Джим Матис Дънфорд

На въпрос дали западните сили са използвали тези удари, за да се опитат да ликвидират сирийския президент Башар Асад, министърът на отбраната Джим Матис подчерта, че целите са били подбрани единствено за „отслабване на способността на сирийската военна машина да създава химически оръжия и не е правен опит да се разшири този списък на целите“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram