Започна многохилядният митинг срещу режима на Вучич

Започна грандиозният митинг на сърбите срещу режима на Александър Вучич, съобщава БГНЕС. Хиляди граждани от цяла Сърбия се събраха в центъра на Белград, на площада пред Скупщината. Присъстват граждани от всички възрасти, но преобладават младите на около 20-30 години, които не желаят да живеят повече под режима на Вучич и да напускат страната. За 7 години, откакто той е на власт, Сърбия е напусната от над 320 000 души.

Множеството носи плакати, които са ръчно направени и свидетелстват за спонтанността на протеста. На тях се чете: „Приключил си!“, „Не съм тъп“, изписан върху националния флаг на Сърбия.Пред сградата на Скупщината вече е издигната трибуна. Пред нея има и огромен плакат, на който пише „Слобо приключи в Хага, а ти директно под земята“. Множеството надува свирки и скандира „Приключил си!“ и „Оставка“.

На митинга се стекоха граждани от цяла Сърбия. Вече има пристигнали от Крагуевац, Крушевач, Петровац, Нови сад и Сремска Митровица. Те скандират „Вучич крадец“ и носят букви, с които изписват думата „Оставка“.

Днешният протест минава под мотото „Един за всички“. Входът на Скупщината е преграден от сериозен полицейски кордон.

Лошото време и дъжда не спря хората да излязат на протест. Те настояват за оставката на Вучич и неговия министър-председател Анна Бърнабич, както и за оставката на председателя на Скупщината Мая Гойкович. Гражданите искат назначаването на преходно правителство и провеждането на „честни парламентарни избори“./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram