Путин: Македония е една от причините за нападението над Грузия

Руският президент Владимир Путин посочил Македония като една от причините за нападението над Грузия, пише македонският вестник “Дневник“. Според изданието след анексирането на Крим към Русия Москва и Вашингтон всекидневно водели спор за независимостта на Косово, което руските геостратегически експерти смятат за прецедент.

В една от книгите за геополитическите планове на Путин, която се цитирала непрекъснато след кризата в Украйна, освен Косово се посочвала и Македония като причина за нападението в Грузия. Ставало дума за книгата „Малката война, която разтърси света: Грузия, Русия и бъдещето на Запада“ от американския дипломат Доналд Расмус, починал през 2001 г. В нея се цитира разговор между Путин и бившия грузински президент Михаил Саакашвили. В него Путин е заявил:

„Съществува спешна необходимост да реагираме на онова, което се случи в Европа и Косово. Обмисляме как да се справим с този проблем. Трябва да знаете, че сме под огромен натиск на нашите републики от Северен Кавказ, да бъдем солидарни с Абхазия и Южна Осетия. Не разбирам защо американците започнаха кампания за ислямизиране на Европа. След като албанците погълнаха Косово, ще се опитат да се разширят за сметка на Македония. Съжалявам, но вие ще бъдете част от нашия отговор“, заявил Путин в разговора с Саакашвили./Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram