В украинския град Славянск продължават да завземат обществени сгради

След районния отдел на милицията в източния украински град Славянск неизвестни лица са завзели и градския отдел на Службата за сигурност на Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на говорител на главното управление на МВР в Донецка област.

Той добави, че в момента около 15-20 въоръжени лица се намират в помещенията на отдела. Агенцията посочи, че над сградата на милицията е издигнат националният флаг на Русия.

Административните сгради в града са завзети от представители на движението „Народно опълчение на Донбас“, което е против новата власт в страната, съобщи пред ИТАР-ТАСС кметът на Славянск Неля Штепа. Тя уточни, че с тях се водят преговори. По-късно излезе пред протестиращите в града и обяви, че подкрепя исканията им, пише украинското издание на ”Комсомольская правда”.

„Аз познавам много от тези хора, това са наши хора и те искат провеждане на референдум. Всички сме съгласни такъв да се проведе и аз не мога да им се противопоставя”, заяви Щепа, като съобщи, че е говорила на Яценюк за необходимостта да седнат на масата за преговори, защото целият Славянск подкрепя действията на протестиращите и ако някой тръгне срещу тях, ще бъде пролята кръв.

„Ние ще проведем референдум и това, което се случва при нас показва, че украинските власти трябва да се позамислят”, добави още Щепа.

Про-руските екстремисти са иззели най-малко 400 пистолети и 20 автоматични оръжия от районното управление на милицията в Славянск. „Целта на щурма бяха оръжията“, се казва в изявление на милицията от столицата Киев. „Те раздават тези оръжия на участници в протеста в Славянск“.

В града вече е пристигнал специален отряд на милицията, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков.

Жители на града започнаха да се стичат към окупираните здания, за да подкрепят протестиращите. Засега на митинг са се
събрали няколко хиляди души. Те, както и хората, окупирали сградите, настояват за референдум за присъединяване към
Русия, предаде АП. Представител на хората, окупирали сградите, посочен само като Сергей, казва, че те са прибягнали до тази стъпка, за да се защитят от радикалните националисти от Западна Украйна и от хунтата, която превзе властта в Киев. „Не искаме да сме роби на Америка и на Запада. Ние искаме да живеем в Русия“, казва Сергей.

В Славянск са обособени и пропускателни пунктове, за да не бъдат допуснати в града радикали от Десен сектор, пратени от Киев, за да заглушат гласа на протестиращите, предаде ИТАР-ТАСС.

Междувременно около 200 проруски протестиращи, въоръжени с палки и тояги, щурмуваха управления на милицията в източния украински град Донецк, предаде АФП. Протестиращите не са срещнали съпротива. Автобус, пълен с милиционери, бързо е пристигнал на мястото. Новодошлите са си закачили оранжево-черни ленти, символизиращи подкрепа за руското управление.

В град Красний Лиман, в Донецка област, неизвестни лица превзеха сградата на районното управление на милицията, предаде
ИТАР-ТАСС, като се позова на местни медии. Около 20 души са влезли в зданието.

Украинският външен министър призова Русия да сложи край на „провокативните действия“ на агентите си в източна Украйна. И.д. външен министър Андрий Дешчица заяви, че е провел телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров. Русия отрича да предоставя подкрепа на бунтовниците, превзели четири правителствени сгради в източната част на бившата съветска република, очевидно окуражени от руското анексиране на Крим миналия месец./Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram