Напрежението ескалира! Ще се сблъскат ли пряко САЩ и Русия в Сирия?

„Ситуацията около предполагаемото използване на химическо оръжие в сирийския град Дума приближава водещите световни държави към пряк сблъсък”. Това предупреди специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност, свикано заради предполагаемата химическа атака в Сирия, предаде Канал 3.

Той подчерта, че обсъждането на случилото се в Дума се провеждат на фона на „засилено международно напрежение, въвличащо национални, регионални и международни играчи в опасна ситуация или в потенциална или действителна конфронтация“.

„Съветът за сигурност се нуждае да намери решение, запазвайки единството. Длъжен съм да го кажа изключително ясно, защото за първи път от четирите години, през които давам брифинги, достигнах точката, при която изразявам безпокойство по повод на международната сигурност, а не само на регионалната, националната или сирийската сигурност“, подчерта пратеникът на ООН.

А повод за думите му бяха и конкретни изказвания от страна на САЩ и Русия.

„САЩ ще отговорят на нападението с химическо оръжие в Сирия, независимо дали Съветът за сигурност на ООН ще предприеме действия, или не”, заяви американската постоянна представителка в световната организация Ники Хейли, с което ясно обяви, че американските въоръжени сили готвят атака.

„Достигнахме момента, когато светът трябва да види, че се въздава правосъдие“, заяви тя.

„Историята ще запише това като момента, когато Съветът за сигурност или се е отказал от задълженията си, или е показал пълния си провал да защити народа на Сирия. Във всеки случай, САЩ ще отговорят“, подчерта представителката на Вашингтон.

Русия отново обаче се противопостави на твърдението, че изобщо е имало употреба на химическо оръжие. Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Москва е предупредила Вашингтон, че евентуално нападение срещу сили на сирийското правителство заради предполагаемата химическа атака в Дума ще доведе до тежки последствия.

„Не е имало нападение с химическо оръжие“, заяви Небензя на извънредно заседание на Съвета за сигурност, посветено на нападението в Дума.

„Вече предадохме на САЩ по съответните канали, че използването на въоръжена сила под лъжлив претекст в Сирия, където – по искане на законното правителство на страната – са разположени руски войски, може да доведе до тежки последствия“, допълни руският представител в ООН.

Небензя подкани експерти на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да посетят Сирия още утре, за да проучат обвиненията за нападението. Той им обеща защитата на сирийските власти и руските войски.

Напрежението между САЩ и Русия ескалира след спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, пише британският вестник The Guardian, цитиран от „Фокус“.

САЩ и Русия се приближават към директна конфронтация, след като американският президент Доналд Тръмп предупреди, че силов отговор на химическата атака от събота е неизбежен, а Москва предупреди, че всяко военно действия от страна на Вашингтон ще има „много сериозни последствия“.

САЩ и съюзниците им обвиниха правителството на Башар Асад в извършването на химическа атака, като Доналд Тръмп лично заяви, че руският президент Владимир Путин носи частична отговорност.

Русия от своя страна заявява, че не е имало никаква химическа атака, или ако е имало тя е била инсценирана от подкрепяните от Запада бунтовници.
Американският президент свика съвещание на генералите и отговарящите за сигурността в администрацията му, което трая по-малко от един час.
„Ние имаме много опции, военни. Ще ви информираме достатъчно скоро, вероятно следа като станат факт“, добавя президентът.

Медии съобщават за придвижването на два американски разрушителя към Сирия, предава междувременно руската информационна агенция РИА Новости.
По данни на американското издание The Wall Street Journal, позовавайки се на източник от Пентагона, разрушител от ВМС на САЩ може да пристигне в Средиземно море до няколко дни.

„САЩ имат още един разрушител – „Доналд Кук“, в източната част на Средиземно море, откъдето може да участва във всеки удар срещу Сирия… Вторият може да пристигне до няколко дни“, съобщава вестникът.

Според Washington Examiner, който също се позовава на Пентагона, „Доналд Кук“ е въоръжен с 60 крилати ракети „Томахоук“. Разрушителят е напуснал пристанището в Кипър и се е отправил в посока Сирия. Турският вестник Hurriyet пише, че край разрушителя най-малко четири пъти са прелетяли руски самолети. Пентагонът отрече информацията.

САЩ могат да предприемат военно решение в Сирия още тази нощ в отговор на химическата атака срещу мирни жители в сирийския град Дума, осъществена вероятно от правителството на Башар Асад, пише британският вестник Daily Express. Това е заявил американският президент пред събралите се днес журналисти.
Вестникът напомня, че десетки мирни жители, включително деца са загинали при инцидента.

Доналд Тръмп е свикал заседание с участието на военните и служителите по сигурността, като преди него е заявил, че решение може да бъде взето още тази вечер или много скоро след това.

Сирия и Русия категорично отричат участие в инцидента./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram