Македонският митрополит Иларион: Българската православна църква показа любов и ни подаде ръка!

Владиката се надява заедно да отпразнуваме честванията за 1000 години от създаването на Охридската архиепископия

„Днес на този тържествен и светъл празник, празник на радостта, пристигнахме в София по благословение на нашия македонски архиепископ Стефан да приемем Благодатния огън официално от Българската православна църква с благословията на българския патриарх Неофит и благодарение на добрата воля на братята архиереи от БПЦ, които показаха любов и подадоха ръка, както и великденска радост да пренесем от тук на македонския народ Благодатния огън“.

Това каза пред Агенция БГНЕС митрополит Иларион, представител на МПЦ-Охридска архиепископия след като взе Благодатния огън от Западно и Средноевропейският митрополит Антоний. Митрополит Иларион обясни, че от тук веднага лети за Скопие.

„Там ни очаква тържество и делегация, която ще приеме Благодатния огън, който ще пренесе във всички епархии на Македония и всички храмове, а вярващите ще го отнесат в своите домове“, каза Негово Високопреосвещенство.

На въпрос на БГНЕС за предстоящите през май чествания на 1000 години от създаването на Охридската архиепископия и дали ще бъде поканена българска делегация, митрополит Иларион каза: „Надявам се, че ще празнуваме и тържествуваме. Христос Воскресе“!

http://epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram