Тръмп след удара срещу Сирия: Очаквам „всички цивилизовани страни“ да се присъединят към нас

Доналд Тръмп призова тази нощ „всички цивилизовани страни“ да се присъединят към САЩ, за да се сложи край на кръвопролитията в Сирия.
Тази нощ наредих целенасочено военно нападение по въздушната база в Сирия, от която беше извършена варварската атака с химическо оръжие, заяви американският президент.

Президентът на САЩ направи кратко изявление, след като от два американски бойни кораба в Средиземно море бяха изстреляни около 60 крилати ракети „Томахок“ по сирийска ВВС база, предадоха осведомителните агенции.

По думите на Тръмп атаката срещу базата, от която на 4 април сирийската авиация е предприела химическата атака срещу цивилни, е била „жизнено важна за националните интереси“ на САЩ.

Президентът каза, че докато неговата страна отстоява справедливостта, „мирът и хармонията ще надделяват“.

Той заяви, че сирийският режим несъмнено притежава забранените химически оръжия и че САЩ трябва да предотвратят и спрат разпространяването и използването им.

Настоящата бойна операция е най-драматичната военна заповед на Тръмп от встъпването му в длъжност.

Доналд Тръмп лично е уведомил лично гостуващия в САЩ китайски държавен глава Си Цзинпин за ракетната атака срещу Сирия, предаде АФП, като се позова на източник от американската администрация.

Вчера Тръмп и Си се срещнаха за пръв път в резиденцията на американския милиардер в Мар а Лаго, Флорида. Разговорите между двамата започнаха в четвъртък вечерта и ще продължат в петък.

Руският заместник-посланик в ООН Владимир Сафронков предупреди снощи, че ще има „негативни последици“, ако САЩ решат да нанесат въздушни удари в Сирия заради смъртоносната химическа атака, предаде Ройтерс.

„Трябва да мислим за негативните последици, негативните последици и цялата отговорност, ако има военна акция, ще падне на раменете на тези, които инициират такова съмнително и трагично начинание“, каза Сафронков пред репортери, запитан за възможни въздушни удари на САЩ.

На въпрос какви биха били тези негативни последици руският дипломат отговори: „Вижте Ирак, вижте Либия“.

Сирийската държавна телевизия заяви, че американските военни удари срещу военновъздушната база в провинция Хомс са акт на „агресия“.

„САЩ извършиха акт на агресия срещу сирийски военни обекти, използвайки няколко ракети“, отбелязаха от телевизията.

Сирийската опозиционна Национална коалиция приветства ракетните удари срещу базата на сирийските ВВС и изрази надежда, че те ще продължат, за да сложат край на въздушните удари на сирийския режим и на употребата на оръжия, забранени от международното право. Това заяви представител на коалицията, цитиран от Ройтерс.

„Това е много важна американска реакция и нека да кажем, че това ще бъде началото да се казва на този режим, че той не може да остане ненаказан“, каза Ахмед Рамадан, ръководител на пресслужбата на Сирийската национална коалиция.
epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram