Камион се вряза в пешеходци в Стокхолм, има убити

Камион се е врязал в универсален магазин на пешеходна улица в шведската столица Стокхолм. При инцидента са загинали поне двама души.

Превозното средство е помело група от пешеходци и после се е врязло във витрините на магазин на ул.“Дротниггатан“. Това е една от основните пешеходни улици в центъра на Стокхолм. Инцидентът се е случил около 15ч. местно време (16ч. българско).

„Доста хора са размазани на самата улица. Самият автомобил е минал върху тях“, заяви за NOVA българин, станал свидетел на случилото се.

Предполагаемият извършител е заловен от полицията в близост до мястото на събитието, гласи информация на телевизия SVT.

Камион се вряза в пешеходци в Стокхолм, има убити
Камион се вряза в пешеходци в Стокхолм, има убитиИзточник: ЕПА/БГНЕС

Швеция е подложена на нападение и по всичко личи, че

става въпрос за терористичен акт,

гласи изявление на премиера Стефан Льовен. След инцидента полицията е задържала един човек, каза още той.

Властите все още не могат да дадат точен брой на пострадалите. Жертвите са най-малко две, гласят първоначални изказвания от полицията. Голям брой хора са ранени. Органите на реда третират инцидента като терористичен акт.

Камион се вряза в пешеходци в Стокхолм, 3-ма убити
Камион се вряза в пешеходци в Стокхолм, 3-ма убитиИзточник: ЕПА/БГНЕС

След инцидента полицията е наредила евакуация на централната гара в Стокхолм, съобщи Ройтерс. Шведските власти са призовали жителите на Стокхолм да останат у дома и да избягват центъра на града.

По пешеходната улица има пострадали, на които се оказва лекарска помощ, показват снимки от мястото на събитието. Стотина души са бягали пред тежкотоварния автомобил по пешеходната улица, за да не бъдат прегазени от него, твърдят свидетели. На видеокадри се вижда как хора се разбягват по време на самия инцидент.

По непотвърдени данни на вестник „Дагенс нюхетер“ изстрели са се чули при метростанция „Фридхемсплан“ на няколко километра от инцидента.

Районът около магазина на „Дротниггатан“ е отцепен.

„Има тотално объркване. Не знам колко са ранените. Много хора са в тотален шок“, е заявил свидетел на инцидента, работещ в универсалния магазин, пред шведската национална телевизия SVT.

Камионът е на производителя на бира „Спендрупс“ (Spendrups) и е бил откраднат по-рано днес, съобщи в. „Афтонбладет“. Шофьорът разтоварвал стока, когато някой скочил в кабината, разказа Мортен Лит, представител на компанията. Водачът на камиона не е пострадал.

Европа е с Швеция 

Германия застава зад Швеция срещу терора, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер изтъкна, че атаката срещу Швеция е атака срещу всички нас.

Един от най-живите и цветни градове на Европа е бил нападнат от желаещи да поразят него и европейския начин на живот, смята още Юнкер.

 

Нападенията с превозни средства разтърсиха цяла Европа 

Атаките, при които пешеходци биват премазани с превозно средство се преврънаха в запазена марка на ислямския тероризъм в Европа.

Миналия юли камион се вряза в пешеходци във френския град Ница, при което загинаха 84 души. Отново тежкотоварно превозно средство влетя в коледен базар в Берлин през декември и уби 12 човека.

В края на миналия месец атентатор с кола прегази трима души на моста Уестминстър в Лондон, а в последствие наръга и полицай.

Все още не е докрай ясно какво е естеството на нападението в Стокхолм.

 

Police in Stockholm have urged people to stay home and avoid the city center http://cnn.it/2nlAVnP 

 

Източник: БТА, БГНЕС, BBC     Редактор: Константин Мравов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram