Франция се готви за „черен вторник“ с две големи стачки

Със стачка, започнала още в понеделник в държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) и стачка на персонала в авиокомпанията Ер Франс (Air France), Франция се готви за „черен вторник“ след дългия уикенд за Възкресение Христово, предаде Франс прес.

Стачката в железниците се очертава да е продължителна. Стачни действия ще има по два дни на всеки пет дни до края на юни. Протестите са насочени срещу премахването на специалния железничарски статут при новоназначените, условията за отваряне към конкуренцията и превръщането на компанията в дружество с ограничена отговорност, което според тях открива пътя за бъдеща приватизация – нещо, което правителството отрича.

Според ръководството на държавните железници движението на влаковете тази вечер е „нормално“, противно на предупрежденията, отправени по-рано. Утре обаче стачните действия ще се усетят. Ще се движат един на осем високоскоростни влакове и един на пет регионални влакове.

Влаковете към Испания, Италия и Швейцария няма да се движат. Почти нормално ще бъде движението на влаковете Талис към Белгия. От влаковете Евростар ще се движат три на всеки четири. За 4,5-те милиона дневни пътници на държавните железници нещата се очертават трудни.

За правителството на Еманюел Макрон битката също се очертава тежка.

Правителството е решено да модернизира сектора и припомня, че движението на влак във Франция излиза с 30 процента по-скъпо отколкото другаде, което прави железниците неконкурентноспособни. Според анализатори стачката на държавните железници би трябвало да струва между 10 и 20 милиона евро на де

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram