Ердоган посрещнат хладно в САЩ, слезе мрачен от самолета

Конкурс между 50 гости за мястото до американския президент Барак Обама се провежда преди започващата утре в САЩ среща на върха за ядрената сигурност. Държавните глави и министър-председателите се събират във Вашингтон и всички искат да имат самостоятелни срещи с американския президент, но някои не успяха да преминат през подбора по време на събеседването още на етапа на подаването на документи, съобщава Вести.ру.

Сред тях е украинският президент Петро Порошенко, който много би искал да се срещне с Обама, но най-вероятно няма да успее. Белият дом отклони и заявката на турския президент Реджеп Ердоган да открие заедно с американския държавен глава турската джамия близо до Вашингтон. Не се очаква и провеждането на официални двустранни преговори. Турският президент може да разчита най-много на неформална среща по време на самата среща на върха.

И хората, които изпращаха в Анкара, и хората, които посрещнаха във Вашингтон турския президент предварително знаеха, че в САЩ го очаква студен прием. При пристигането си самият Ердоган изглеждаше мрачно, веднага сложи тъмните си очила и слезе мълчешком по стълбичката на самолета.

Засега контактите с турския държавен глава са възложени на вицепрезидента Джо Байдън, но Ердоган едва ли ще чуе нещо приятно от него. През януари тази година Байдън посети Анкара за преговори и там изобщо не подбираше изразите си.

Още един знак за това, че доверието към Турция в сферата на сигурността е подкопано, е фактът, че Пентагона спешно евакуира семействата на американските военни от южна Турция – от авиобазата Инджирлик и от обектите в Измир и Мугла заради заплахата от терористи от „Ислямска държава”. Държавният департамент информира американските туристи за нарастващата опасност от терористични актове.

На свой ред проправителствената турска преса твърди, че ЦРУ подготвя държавен преврат в Анкара с цел Ердоган да бъде свален.

Източник: БЛИЦ

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram