Тереза Мей подписа писмото за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей подписа писмото, с което формално се дава началото на преговорите за излизането на страната от Европейския съюз, предаде ТАСС.

Очаква се днес писмото да бъде лично предадено на председателя на Европейския съвет Доналд Туск от британския представител в ЕС Тим Бароу.

Също днес Мей ще говори пред британския парламент. 

Европейският парламент ще наложи вето на всяко споразумение за Брекзит, което пречи на граждани на ЕС, преместили се на Острова през следващите две години, да получат същите права за живеене и работа в Обединеното кралство като на тези, които вече са в страната. 

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние и евродепутати са обезпокоени от информация, че британското правителство иска на 29 март, когато официално ще извести ЕС за намерението си да напусне съюза, да бъде краен срок за свободно движение на хора към Острова.

Междувременно, вчера шотландският парламент подкрепи искането на първия министър Никола Стърджън за провеждане на втори референдум за независимост. Лондон обаче няма намерение да разреши това. / news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram