Турските медии: „Пролетен климат във Варна“, „критично важна среща“

Под заглавие „Изпит за искреността на ЕС“ проправителственият турски в. „Стар“ съобщава за вчерашната среща във Варна

Под заглавие „Изпит за искреността на ЕС“ проправителственият турски в. „Стар“ съобщава за вчерашната среща във Варна, чийто домакин бе министър-председателят Бойко Борисов, на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск, предаде БТА.

Вестникът посочва, че Ердоган е изложил в писмен вид очакванията си към ЕС. В изявление след разговорите турският държавен глава е поискал незабавни стъпки по въпроса за визовата либерализация, настоял е ЕС да се държи справедливо по въпроса за Кипър и да изпълни обещанията си във връзка с финансовата помощ за бежанците, изразил е очакването на турската страна за подкрепа в борбата с тероризма, резюмира „Стар“.

„Единствената цел е членството в ЕС“, пише по темата и в. „Миллиет“. „На срещата на върха между Турция и ЕС бе взето решение за продължаване на диалога. До няколко месеца срещата ще се повтори“, информира в подзаглавие изданието.

„Нека заедно изградим силна Европа“, гласи заглавието на в. „Сабах“, който посочва, че президентът Ердоган е „протегнал приятелска ръка“ на ЕС. Вестникът публикува снимка, на която четиримата лидери се държат за ръце и отбелязва, че „ръка за ръка те са изпратили послание за единство“.

„Всички сме съгласни, че диалогът трябва да продължи“, заявил Туск, а Юнкер на свой ред казал: „Гарант съм, че преговорите ще продължат“, пише още „Сабах“.

„Послание от Ердоган към ЕС: Очакваме силна подкрепа“ – това заглавие е подбрал по темата днес в. „Хабертюрк“. Според изданието акцентът, поставен на срещата във Варна, е бил за продължаване по пътя към пълноправно членство на Турция и за „заедност“.

В. „Ватан“ изтъква, че срещата във Варна се е състояла след двугодишно прекъсване. „Елате и нека всички заедно построим една благоденстваща Европа“, призовал турският лидер, предупреждавайки същевременно, че би било „ужасна грешка“ Турция да бъде оставена извън блока.

Вестник „Карар“ пише за „пролетен климат“ във Варна, визирайки атмосферата на разговорите. „Джумхуриет“ определя като „критична“ по значимост срещата във Варна и пише за „труден изпит между ЕС и Турция“. „Биргюн“ пък окачествява срещата като „напрегната“, уточнявайки, че на масата са били поставени много теми – от кризата около кипърските сондажи по оста Анкара-Атина-Никозия до споразумението за мигрантите, от визовата либерализация до митническия съюз, от ускоряването на финансовата помощ за сирийците до нарушенията на човешките права и извънредното положение в Турция.

„Първата препирня дойде още преди срещата и бе между членката на ЕС Австрия и Турция“, уточнява вестникът, цитирайки думите на австрийския канцлер Себастиан Курц, който поиска преговорите на Турция с ЕС да бъдат прекратени.

epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram