ЕС отзовава посланика си от Москва

Европейските лидери решиха посланикът на ЕС в Москва да бъде отзован за консултации във връзка със случая Скрипал, предадоха информационните агенции.

Решението беше взето на срещата на високо равнище на общността в Брюксел. Разговорите продължиха до късно през тази нощ.

Отзоваването на посланика – германския дипломат Маркус Едерер, е символичен жест на солидарност с Великобритания в конфликта ѝ с Москва във връзка с покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му.
Новината беше съобщена от холандския премиер Марк Рюте.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск огласи общата позиция на европейските партньори по случая: страните от ЕС смятат за „крайно вероятно“ Русия да е отговорна за нападението и са обединени в заключението си, че няма друго убедително обяснение.

Безусловно подкрепяме Обединеното кралство пред лицето на това дръзко предизвикателство към колективната ни сигурност“, се казва съвместно изявление на лидерите на страните-членки, което беше разпространено след дискусиите.

В обръщението си към европейските лидери британският премиер Тереза Мей заяви, че Русия не уважава националните граници и че нарушаването на нормите на международното право то страна на Москва е атака срещу самите основи на европейската демокрация.

„Като демократична европейска страна Великобритания ще застане рамо до рамо с ЕС и НАТО, за да се бори с тази заплаха. Заедно ще постигнем успех.“ – подчерта Мей.

Няколко държави от общността обсъждат отзоваване на посланиците си от Москва или екстрадиране на руски дипломати, съобщи агенция „Франс прес“ с позоваване на участник в срещата.

По-късно аналогично изказване направи президентът на Литва Даля Грибаускайте.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram