Яценюк призова за глобален натиск върху Русия

Украинският премиер Арсений Яценюк призова за глобален икономически натиск срещу Русия, който да спре стремежа й за изграждане на „нов световен ред“.

В изявление след подписването на партньорското споразумение между Украйна и ЕС, Яценюк заяви, че икономическият натиск е единственият начин срещу безпрецедентното незачитане на Москва на международно договорените граници.

„Какво се случва по света днес?“, попита той. „Дали Русия е решила да въведе нов световен ред?“.

„Военният отговор не е приемливо решение, това ще предизвика Трета световна война. Най-добрият начин за ограничаване на Русия е да се наложи реално икономическо влияние върху нея“, заяви украинският премиер.

ЕС не е способен да наложи икономически санкции на руската държава, тъй като тя е един от най-големите икономически партньори и ключов енергиен доставчик, който осигурява повече от 1/3 от газа на Европа.

Украйна търси начин да намали енергийната зависимост на континента от Русия възможно най-бързо. „Трябва да се преразгледа енергийната политика на Украйна“, каза още Яценюк.

Заявявайки, че Русия наказва Украйна заради близките отношения на страната с ЕС чрез удвояване цените на газа, той призова ЕС да помогне на Киев с диверсификация на енергийните източници.

„Ние всички трябва да платим цената за мира, стабилността, сигурността и ценностите“, добави украинският премиер. /АФП

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram