САЩ с послание към Русия: Разположихме бомбардировачи в Европа

Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ наскоро са разположили шест стратегически бомбардировача Б-52 в Европа за участие в бойни игри с регионалните съюзници и партньорите от НАТО. Решението се разглежда като изпращане на силен сигнал към Русия, която отбеляза пет години от анексирането на Крим, информира Си Ен Ен.

 Бомбардировачите и поддържащата техника от база в щата Луизиана пристигнаха във военна база в Англия в края на миналата седмица. Самолетите участват в различни тренировъчни мисии на Стария континент.

В понеделник четири бомбардировача проведоха полети над няколко места в Европа, включително над Норвежко море, Балтийско море/Естония и Средиземно море/Гърция, поясняват от ВВС.

Бомбардировачи от военновъздушната база „Андерсън“ в Гуам и разположените в Англия стратегически самолети едновременно проведоха тренировъчни полети над Индо-тихоокеанския регион и Европа. Американски бомбардировачи също летяха на север до зона, източно от полуостров Камчатка, в близост до Русия, допълват от армията на САЩ и поясняват, че полетите демонстрират ангажимента на САЩ към съюзниците и партньорите чрез глобално дислоциране на въоръжени сили.

 Б-52 за първи път влиза на въоръжение във ВВС на САЩ през 50-те г. на миналия век в разгара на Студената война. Първоначално са проектирани като далекобойни, междуконтинентални ядрени бомбардировачи, които могат да нанасят удари дълбоко в територията на Съветския съюз.

Най-новите Б-52 влизат на въоръжение през 1962 г. След края на Студената война самолетът е модернизиран с прецизни бомби, електроника и високотехнологични сензори.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram