Кристофър Хил: Македония трябва да бъде приета в НАТО

„Трябва да се обърне по-голямо внимание на източното крило на НАТО и по-специално на Балканите“, каза Кристофър Хил, бивш посланик в Република Македония и заместник-помощник държавен секретар за източноазиатските и тихоокеански въпроси в интервю за „Гласът на Америка“.

„Винаги съм смятал, че Македония се държи като член на НАТО и трябва да бъде приета като такъв“, подчерта той. „Неминуемо положението в Крим увеличи напрежението между Изтока и Запада. Трудно е да се каже дали това отново е Студена война, но мисля, че трябва да се обърне внимание на източното крило на НАТО. Не става въпрос само за Алианса, но и въобще за отношението ни към балканските страни“, обясни Хил на въпрос дали кризата с Крим се отразява на НАТО и доколко тя може да ускори процеса на разширяване.

Кристофър Хил е декан на Училището по международни отношения в университета в Денвър. По време на дипломатическата кариера е бил заметник-помощник държавен секретар за източноазиатските и тихоокеански въпроси и посланик в Ирак, Южна Корея, Полша и Македония. /БГНЕС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram