Юнкер: Не всички турци са малки Ердогановци

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер осъди отчуждаването между страните от Общността и Съединените американски щати, което се наблюдава след встъпването в длъжност на новия президент Доналд Тръмп.

Атаките от страна на президента Доналд Тръмп към Европейския съюз са оставили своя отпечатък. „Настъпи нещо като отчуждение“, предупреди люксембургският политик. Коментарите му се дължат преди всичко на реакцията на Тръмп за резултатите от британския референдум за членство в Общността. „Фактът, че американският президент приветства искането за оттегляне на британците от ЕС и призова други държави да следват този път, е минал процес. Но е налице необходимост от интензивни дискусии“, предупреди Юнкер.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че търговска война между САЩ и Европа няма да бъде добра за нито една от страните.
На въпрос дали Европа може да издържи на търговска война със САЩ Юнкер заяви, че „такава няма да бъде добра нито за интересите на Европа, нито за тези на САЩ“. Той добави, че е необходимо коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп за протекционизма да бъдат приети сериозно.

По-рано в четвъртък министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че правителството на САЩ няма желание да участва в търговски войни, но някои определени търговски отношения трябва да бъдат преразгледани, за да бъдат по-честни.

Във връзка с изказването на Ердоган, че той би върнал смъртната присъда отново в страната, Юнкер заяви, че „ако Турция иска това, то преговорите с нея ще прекъснат“. Той обаче добави, че милионите турци, живеещи в Европа са добре интегрирани и допринасящи за просперитета на ЕС. „Не всички турци са малки Ердогановци“, заяви той.

Юнкер заяви, че е убеден, че Анкара няма да отмени споразумението за мигрантите „защото не е в неин интерес да има трафиканти и бандити по бреговете си“. Председателят на Европейската комисия заяви, че „категорично отхвърля“ десния популизъм и се тези, които са недоволни от ЕС трябва да се приемат сериозно. „Призовавам всички убедени европейци да станат и да започнат да действат. Ако си седят в креслата, докато популистите маршируват, те винаги ще са се една крачка напред“, заяви той.

„Но изглежда, че има все по-малко и по-малко пълни европейци и все повече частични. Частичните вземат това, което смятат, че им е дължимо от Европа, но не правят нищо, за да има нещо за споделяне в края на краищата“, посочи председателят на Европейската комисия.

„ЕС ще надживее Марин льо Пен, защото тя няма да стане президент“, убеден е Юнкер. „Дори и да стане, това няма да бъде края на европейския проект. Но това със сигурност ще разтърси положението. Затова и се надявам проевропейските сили да спечелят във Франция“, добави председателят на ЕК, цитиран от Фокус.
epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram