Нов бум на бежанци в Егейско море, Гръцките власти са под тревога

Гръцките власти са под тревога, тъй като бежанските потоци в североизточната част на Егейско море от последните дни са отбелязали нов бум на фона на ескалиращата конфронтация между Анкара и Европа, а също и на заплахи, отправяни от членове на турското правителство, съобщава в. „Етнос“, цитиран от БТА.

Вестникът уточнява, че това става година след подписването на споразумението между ЕС и Турция за миграцията, и в момент, когато тревога е обявена не само в Гърция, но и в България след заплахите от страна на турския президент Ердоган и на членове от неговия кабинет за „задушаване“ на Европа, което те можели да предизвикат чрез бежанците.

Показателен за това е фактът, че министрите на отбраната и на вътрешните работи на България Стефан Янев и Пламен Узунов в събота са посетили граничната бразда с Турция, за да оценят ситуацията, а в края на миналата седмица служебният премиер Огнян Герджиков е дал нареждане да се засилят мерките за охрана по границата с Турция, допълва изданието.

„Етнос“ бие тревога за новопристигнали бежанци и мигранти на островите Лесбос и Хиос. Само за 48 часа – от петък до неделя, на остров Лесбос, чиито власти се подготвят за туристическия сезон, са били докарани около 300 души. Една част от тях са били превозени и с кораб на Фронтекс.

Подобен бежански натиск е бил регистриран и на остров Хиос, където за същия интервал от време с три надуваеми лодки са пристигнали 149 бежанци и мигранти.

Кметът на острова предупредил, че ситуацията е на път на излезе от релси, ако продължи този бежански поток.

Съобщава се още, че и на двата острова през уикенда са се състояли протестни митинги и шествия по повод навършването на една година от подписването на споразумението между ЕС и Турция за бежанците. Стотици бежанци и мигранти са се обявили за анулиране на споразумението, за затваряне на приемните центрове, като са настояли да им бъде осигурен свободен достъп до Европа.

Източник: „24 часа“, epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram