Крим празнува след референдума, Западът е против

Жителите на Крим гласуваха за присъединяването на полуострова към Русия на референдум, който показа дълбокото разделение между Русия и западните страни и пробуди сепаратистките стремежи в Източна Украйна.

„93% от жителите на Крим се произнесоха за присъединяване към Русия, 7% се произнесоха за автономния статут на Крим в рамките на Украйна“, показват резултатите от екзит пол, оповестени от властите в Крим.

Проруският премиер Сергей Аксьонов веднага поздрави историческото решение. „Благодаря на всички, които участваха в референдума и направиха своя избор. Днес взехме много важно решение, което ще влезе в историята“, заяви Аксьонов в Туитър.

Белият дом отхвърли референдуми и нарече действията на Русия опасни и дестабилизиращи. Руският президент Владимир Путин заяви, че ще уважи резултата от референдума, но ЕС го осъди и заяви, че ще вземе решение за санкции срещу Русия утре.

В Донецк проруски групи, подкрепящи провеждането на подобен референдум в града им, нахлуха в сградата на местните сили за сигурност и в прокуратурата с искане за освобождаване на самоназначилия се „губернатор“ на града. Новото украинско правителство и голяма част от международната общност без Русия заявиха, че няма да признаят резултата, който се очаква да бъде категорично в подкрепа на отделянето на Крим.

Временноизпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов, който миналия месец замени Виктор Янукович, също обвини Русия, че засилва напрежението в Източна Украйна в опит да оправдае инвазията си. Днес обаче се появиха и признаци за възможно успокояване на положението в Крим, след като Украйна съобщи, че силите й на полуострова са постигнали временно примирие с Русия за вдигане на блокадата около украинските бази.

Напрежението остана високо в други части на югоизточна Украйна, където в последните дни трима активисти бяха убити в Донецк и Харков. Около 1000 проруски активисти протестираха в Донецк в подкрепа на референдума в Крим, а 2000 излязоха по улиците на Харков с голямо руско знаме и надпис „Нашата родина е СССР“.

Близо 15 хил. жители на Крим се събраха на концерт на площад „Ленин“ в центъра на столицата на Кримската автономна република. Според руската агенция ИТАР-ТАСС хората продължават да прииждат.

На площада се веят руски трикольори и знамената на Крим. На сцената излизат един след друг различни артисти, вокални групи и състави. Очаква се тържествено да бъдат обявени резултатите от референдума. /АФП и ИТАР-ТАСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram