САЩ признаха! Не са готови за евентуална война с Русия или Китай!

Америка може успешно да води задгранични операции, но рискува поражение в случай намащабен конфликт, смята началник-щабът на Сухопътните войски генерал Марк Мили

САЩ не са готови за евентуална война с Русия или Китай, пише Defense News, като се позовава на началник-щаба на Сухопътните войски генерал Марк Мили.

Американската армия може да провежда регионални и антитерористични операции, но потенциалната необходимостза борба със силен противник – като Русия, Китай, Иран или Северна Корея, предизвиква дълбоко безпокойство в Пентагона, казва генералът.

Според Мили, боеготовността на американската армия отслабва на фона на съкращаването на бюджета, борбата с тероризма и военните действия в Ирак и Афганистан.

„Армията на САЩ сега е готова да се бори с „Ислямска държава“, „Ал Кайда“, „Фронта Ан-Нусра“ и всяка друга терористична групировка. Когато говорим за рискове, имаме предвид мащабна война с една или две държави – Китай, Русия, Иран или Северна Корея“, цитира Defense News ген. Марка Милли.

Според генерала, американската армия може да загуби войната, доколкото няма за успее да отговаря своевременно на действията на противника и да постига своите собствени военни цели.

 

Източник: РИА Новости

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram