Зарази плъзнаха в бежански лагер в Македония

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов предупреди за опасността от епидемии по гръцко-македонската граница още на 9 март след консултациите при президента

 

В бежанския лагер при Табановце се появиха краста и шарка, предава македонското електронно издание „МКД“, цитирано от Фокус. Според изданието шестима бежанци са болни от краста, а две деца (на 5 и 8 години) са заболели от шарка. В лагера два пъти на ден се извършва дезинфекция.

Изданието припомня, че към момента в лагера има 1349 мигранти, а други 339 са на самата граница в неутралната зона между Македония и Сърбия.

Така се сбъдва опасението, изказано от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на 9 март, след консултациите на ГЕРБ с президента Росен Плевнелиев. Тогава той предупреди, че „Това, което наблюдаваме в момента на гръцко-македонската граница е, че има предпоставки за епидемии и инфекциозни заболявания, които са забравени в годините.“

Според Цветанов освен мерките, които се предприемат от страна на МВР и Министерството на отбраната, в рамките на консултациите е поставена и темата за здравната заплаха за България от бежанския поток. Цветанов добави, че трябва да се подобри координацията с Министерството на здравеопазването. „Военно-медицинският институт е добре подготвен за такава ситуация”, подчерта Цветанов.

На гръцка територия продължават да са десетки хиляди мигранти, които отчаяно се опитват да стигнат до северните европейски държави. След затварянето на т.нар. Балкански маршрут на 7 март на срещата на върха ЕС-Турция, те търсят алтернативни трасета за нелегално преминаване.

Само в лагера край Идомени са събрани между 12 000 и 17 000 мигранти според различни преброявания. Условията във временния лагер са много лоши.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram