Русия започва изтегляне на военните сили от Сирия

Президентът на Русия Владимир Путин нареди изтегляне на руските военни от Сирия от 15 март. Руските бази остават по местата си.
Кремъл поясни, че решението за изтеглянето е било съгласувано със сирийския президент Башар Асад в телефонен разговор между него и Путин, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Руският президент Владимир Путин информира в телефонен разговор президента на САЩ Барак Обама за решението да започне изтеглянето на руските войски от Сирия, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Президентът заяви, че се надява, че изтеглянето на по-голямата част от руските военни от Сирия ще бъде стимул за намирането на политическо решение на сирийския конфликт.

Руският президент подчерта, че руските сили са изпълнили до голяма степен целите, които са си поставили в Сирия и затова е наредил изтеглянето.

Той похвали руските военни в Сирия за проявения професионализъм при изпълнението на поставените им задачи. Според Путин, руските военни в Сирия са създали условията за мирния процес в страната.

Президентът поясни, че част от оставащите в Сирия руски военни ще контролират спазването на прекратяването на огъня. Той каза, че руската военноморска база в Тартус и руската военновъздушна база в Хмеймим ще продължат да работят както преди започването на руската операция в Сирия.

Руският министър на отбраната Шойгу поясни по повод думите на Путин, че руските сили в Сирия са изпълнили до голяма степен набелязаните задачи, че те са успели да унищожат в Сирия над 2000 терористи, дошли да се сражават там от Русия. Сред тях е имало и 17 полеви командири.

Путин пък каза, че е поръчал също така на руския външен министър Сергей Лавров да засили руската роля в организирането на мирния процес в Сирия. Самият Лавров каза, че започналите в Женева преговори за Сирия не са лесни./БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram