С таен вот Бундестагът избира Меркел за новия стар канцлер на Германия

С таен вот Бундестагът избира днес новия канцлер и кабинет на Германия. Очаква се Ангела Меркел и министрите ѝ да бъдат избрани с гласовете както на нейния консервативен блок ХДС/ХСС, така и на социалдемократическата партия, бъдещият коалиционен партньор в правителството, съобщава БНР.

За да бъде избрана, Меркел трябва да събере 355 гласа от общо 709 депутата в Бундестага. Бъдещата управляваща коалиция разполага с 399 депутатски места.

170 дни след парламентарните избори Германия най-накрая ще има ново правителство. Това стана възможно след подписването в понеделник на коалиционния договор между консерваторите на Меркел и социалдемократите на Шулц.

Опитите за съставяне на нов кабинет, четвърти по ред под ръководството на Ангела Меркел, преминаха през неуспешни преговори на канцлера с либералите и зелените и сериозни изпитания за социалдемократите, които едва след допитване до партийните членове, решиха да подновят голямата коалиция в Берлин.

Вицеканцлер в четвъртия кабинет на Меркел ще бъде финансовият министър Олаф Шолц – новият председател на социалдемократите, който обеща да продължи политиката на строга финансова дисциплина на своя предшественик Шойбле.

 Новият вътрешен министър от Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер вече даде заявка, че ще следва рестриктивна политика спрямо мигрантите, а Германия ще репатрира всички, които нямат основание за искане на закрила в страната.
offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram