Европейски ден в памет на жертвите на тероризма

По предложение на Европейския парламент от 2005-а година насам 11-ти март се отбелязва като Европейски ден в памет на жертвите на тероризма. Денят се отбелязва в страните от Европейския съюз. Датата е избрана по повод атентатите през 2004 г. в Мадрид, Испания, при които загинаха 191 души, вкл. 50 чужденци от 16 държави, в т. ч. и 4-ма българи. Над 1500 души бяха ранени. Терористи предизвикаха мощни взривове в четири влака недалеч от централната мадридска гара „Аточа“.
Отговорността за атентатите е поета от бригадите „Абу Хафс ал Масри“ – член на терористичната мрежа на „Ал Кайда“. Това е най-смъртоносният терористичен атентат в Европа след Локърби през 1988 г. На 2 април 2004 г. в апартамент край Мадрид полицията обкръжава седем заподозрени терористи. Те се самовзривяват.
Този ден е и в памет на всички жертви на терористични нападения в света: атаките на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, нападението срещу синагогата в Джерба на 11 април 2002 г. и др., както и на нападенията през следващите години в Париж, Бейрут, Тунис, Брюксел, Анкара, Истанбул и на много места в Африка. Европейският ден в памет на жертвите на тероризма се отбелязва в знак на солидарност с всички жертви на тероризма по целия свят, в името на демократичните ценности и човешките права, споделяни в Европа, на основата на които е изграден Европейският съюз. Съюзът мобилизира всичките си ресурси в подкрепа на държавите-членки за справяне с първопричините за тероризма, за предотвратяване на радикализацията на повече хора, а също и за ефективна борба с тероризма в Европа и извън нея.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram