Ликвидиран е един от лидерите на ИДИЛ, обяви Пентагонът

Вероятно е мъртъв Омар Ал-Шишани (Омар Чеченеца) един от шефовете на „Ислямска държава”, съобщи снощи източник от Пентагона, цитиран от в. „Монд”.
Изглежда, джихадистът заедно с 12 други бойци на терористичната групировка е бил убит в бомбардировка от американски самолети в Сирия миналата седмица. Това съобщават АФП и Ройтерс.

Ударът е бил нанесен на 4 март в района на Шадад, в североизточна Сирия, в бастион на ИДИЛ, който неотдавна е бил овладян от опозиционните Сирийски демократични сили.

Официално Питър Кук, говорител на Министерството на отбраната на САЩ, е потвърдил, че Ал-Шишани е бил мишена на въздушното нападение, но е отказал да даде подробности за съдбата му.

Истинското име на джихадисткия главатар е Тархан Таймуразович Батирашвили и по националност е грузинец, а не чеченец.

Известен с гъстата си рижава брада, той според Кук „е заемал многобройни отговорни постове начело на военната организация на ИДИЛ, включително на министерството на войната”. Американската администрация е предлагала 5 милиона долара за достоверна информация за местонахождението му.

След като се е сражавал против руснаците в грузинската армия през 2008 г., той я е напуснал. После е излежал 16 месеца затвор за незаконно притежаване на оръжия и е заминал за Сирия, където се е включил група бунтовници против режима на Башар Асад. През 2013 година Омар се е зарекъл във вярност към шефа на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади. Заподозрян е, че по-късно е управлявал затвор близо до Рака („столицата” на ИДИЛ в Сирия), където вероятно са държани чуждестранни заложници.

Неговото ликвидиране, ако бъде потвърдено, ще накърни способността на терористичната групировка да набира чуждестранни наемници, по-специално в Чечня и Кавказ. То може да подкопае и координацията в отбраната на джихадистките бастиони Рака и Мосул (в Ирак). Батирашвили е бил гражданин на Грузия, потвърди и РИА Новости. Агенцията припомня, че досега в медиите неведнъж е съобщавано за смъртта или пленяването на терориста, но винаги са следвали опровержения на Пентагона./БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram