Днес е Световен ден за профилактика на бъбречните заболявания

Отбелязва се всяка година в повече от 60 страни, вкл. и България, във втория четвъртък на месец март, по инициатива на Международното дружество по нефрология и на Международната федерация на фондациите за бъбречни болести. Глобалната инициатива за профилактика и лечение на бъбречните заболявания е отбелязана за пръв път през 2006 г. Целта е да се повиши вниманието, не само отстрана на широката общественост, но и отстрана на правителствените здравни власти към бъбречните заболявания – преди всичко към острата и хроничната бъбречна недостатъчност. Ключова роля срещу бъбречните заболявания имат и лекарите – за навременното откриване на увреждания при новородените и децата, на предпоставките за възникване на хронични бъбречни болести. При наличие на отклонения в резултатите от клинични и лабораторни изследвания личните лекари следва да насочват рисковите пациенти към консултация с нефролог.
Бъбречните заболявания са елемент от хроничните незаразни болести, а битката с тях е сред глобалните цели на хилядолетието. Бъбрекът, като орган, е особено важен за здравето. Но този фундаментален орган често е игнориран от темите за глобалното здраве, където на фокус са поставени инфекциозните болести, инсултът, сърдечно-съдовите и белодробните заболявания, ракът. Всъщност, много от рисковите фактори за тези „водещи болести“ причиняват и увреждане на бъбреците, а бъбречните заболявания могат да доведат до или да усложнят изредените други болести. Острата бъбречна недостатъчност може да прогресира в хронична, а хроничната поставя болния в непрестанен риск. Благодарение на технологичния напредък, вече има добри резултати в трансплантирането на бъбрек. Но това в голяма степен би могло да бъде избегнато чрез скрининг и превантивните мерки, чрез нови методи за диагностика и лечение на наследствените бъбречни болести и на увредените вече тъкани, нови лекарства. Не е случайно, че Международното общество по нефрология призовава: „Да се сложи край на предотвратимата смъртност от остра бъбречна недостатъчност до 2025 година!“, като се стимулират повече проучвания, повече внимание към широкия спектър на бъбречните болести. Бъбречните болести у възрастните се нареждат на четвърто място по честота. Бъбречните заболявания обикновено се проявяват през най-активната възраст на човека (от 25- до 45-годишна възраст), имат продължително, неотклонно влошаващо се протичане и са една от най-честите причини за загубена работоспособност. Според данни на Световната здравна организация болестите на бъбреците заемат второ място (след травматизма) между причините за смъртност под 40-годишна възраст.
Напомняйки, че бъбречните заболявания са чести и опасни, но лечими, специалистите алармират за спазването на няколко „златни“ правила – за да предпазим бъбреците си:
1. Бъдете активни. Движението помага да се намали кръвното налягане, а така се ограничава рискът от развитие на хронично бъбречно заболяване. Ходене, тичане или каране на колело – всичко е подходящо.
2. Редовно следете кръвната си захар. Повече от половината болни с диабет развиват и бъбречно увреждане. Необходимо е диабетиците редовно да изследват бъбречната си функция.
3. Поддържайте нормално кръвно налягане. Хипертонията може да порази бъбреците, а при голяма част от болните тя е израз именно на такова увреждане.
4. Хранете се здравословно и поддържайте оптимално тегло. 5. Ограничете приема на сол – препоръчителното дневно количество е 5-6 г или около 1 чаена лъжичка. По-лесно ще го контролирате, ако сами приготвяте храната си с пресни продукти и не солите допълнително.
6. Ограничете готовите храни.
5. Не пушете, тютюневият дим е рисков фактор за бъбречни увреждания.
6. Не злоупотребявайте с лекарства. Известно е, че някои широко рекламирани лекарства, причиняват бъбречно заболяване.
7. Периодично изследвайте урината си за наличие на белтъци в нея.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram