Турция постигна своето, споразумя се с европейските лидери

Европейският съвет и Турция тази нощ постигнаха съгласие Анкара да съдейства за решаването на миграционната криза в замяна на отпадането на визите за турци в Шенген преди края на юни тази година.

В декларацията, приета в края на заседанието, се посочва, че Турция ще приема обратно „всички нови незаконни мигранти, преминаващи от Турция към гръцките острови, като разходите се поемат от ЕС“. Турция потвърди ангажимента си да поеме обратно всички незаконни мигранти, заловени в турски води, пише в текста.

За всеки сирийски гражданин, който Турция приеме обратно от гръцки острови, друг сирийски гражданин, пристигнал в страната, ще бъде разселван към държавите от ЕС по утвърдените квоти (за разселването на 20 хиляди души – бел. кор.). Европейският съвет призовава всички държави от НАТО да подкрепят активно операцията на алианса в Егейско море.

Предвижда се премахване на визовите изисквания за турски граждани най-късно до края на юни 2016 г. и ускоряване на изплащането на първоначално отпуснатите три милиарда евро за сирийските бежанци в Турция. Прието е сумата до 2018 г., която ЕС отпуска на Анкара за нуждите на подслонените в Турция сирийски бежанци, да достигне шест милиарда евро. Започва „подготовка за решение“ за отваряне на нови глави от преговорите за присъединяване на Турция към ЕС във възможно най-кратък срок.

На пресконференцията след срещата турският премиер Ахмет Давутоглу съобщи, че двете страни ще продължат работата по предложенията за миграцията на следващата среща на високо равнище на ЕС на 17-18 март.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram