КНДР обяви условието, при което се отказва от ядрените оръжия

Северна Корея е готова да се откаже от ядрените си оръжия, ако управлението на лидера Ким Чен-ун бъде гарантирано, съобщават световни агенции, позовавайки се на Сеул.

Представители от делегацията на Южна Корея, която бе на двудневна визита в КНДР, потвърдиха, че Пхенян е обявил, че няма причина да притежава ядрени оръжия, ако сигурността на държавата бъде гарантирана.

Северна Корея ясно изрази намерението си за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, и ако няма военна заплаха, и сигурността на севернокорейския режим бъде гарантирана, те разясниха, че няма причина да притежават ядрени оръжия„, обявиха от прессекретариата на държавния глава на Южна Корея.

 КНДР е открита за провеждане на преговори за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Страната също така е изразила готовност за откровени разговори със САЩ по казуса.

Тоталитарната държава е обещала да не използва ядрени оръжия срещу Южна Корея. Пхенян ще прекрати ракетните и ядрени изпитания, както и други провокации, по време на преговорите.

Северна Корея се съгласи да прекрати ядрените и ракетни изпитания, докато се водят преговори. Обещава да не използва ядрени или конвенционални оръжия срещу Южна Корея, допълниха от Синия дом.

Южна Корея и Северна Корея са се договорили да проведат среща в края на април. Разговорите ще се проведат в граничното селище Панмунджом в демилитаризираната зона – на 53 километра северно от Сеул. На тях ще участват лидерите и на двете държави.

Подобни срещи между лидерите на двете държави бяха проведени през 2000 и 2007 г. в Пхенян.

Представител на Сеул разкри още, че двете държави са се съгласили да открият „гореща линия“ между лидерите, за да се позволят по-тесни консултации и намаляване на напрежението на полуостров. Ким Чен-ун и Мун Дже-ин ще проведат първия си телефонен разговор преди третата среща на върха в края на април.

Югът и Северът се съгласиха да открият „гореща линия“ между лидерите, за да се позволят по-тесни консултации и намаляване на военното напрежение, също така се съгласиха да проведат първия си телефонен разговор преди третата среща на върха„, подчертават от Синия дом.

Северна Корея е изразила надежда въпросът за съвместните военни учения между Южна Корея и САЩ да бъде разрешен щом ситуацията на Корейския полуостров се стабилизира.

Южна Корея ще предаде на САЩ посланието на КНДР.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram