Италия ще се присъедини към китайската инициатива „Един пояс, един път“

Италия се готви да стане първата държава от Г-7, която да се присъедини към глобалната инициатива на Китай „Един пояс, един път“, съобщава Инвестор.бг. Очаква се решението да доведе до нови трусове по оста Брюксел-Рим месеци преди изборите за Европейски парламент тази година. Италианските власти вече си навлякоха и критиките на Белия дом, където китайския проект за възраждането на Пътя на коприната също не се радва на подкрепа.
Заместник-министърът по въпросите на икономическото развитие Микеле Гераки заяви пред в. Financial Times, че Рим подготвя подписването на меморандум за разбирателство в подкрепа на програмата до края на март по време на посещението на китайския президент Си Дзинпин в Италия.

 

„Преговорите още не са завършили, но е възможно да бъдат приключени навреме за посещението“, посочи Гераки в интервю. „Искаме да сме сигурни, че продуктите (с марката – бел. ред.) „Произведено в Италия“ могат да имат повече успех по отношение на износа в Китай, който е и най-бързо растящият пазар в света“, допълни той.

 

Решението на Рим вече бе разкритикувано от една от водещите сили в Г-7 – САЩ, според които проектът е малко вероятно да помогне икономически на Италия и може значително да влоши международния образ на страната.

 

Италианската подкрепа за „Един пояс, един път“ ще подкопае натиска, който Вашингтон се опитва да окаже на Китай по отношение на търговията, като същевременно ще затрудни опитите на Брюксел за намиране на общ подход към китайските инвестиции.

 

Си Дзинпин трябва да пристигне в Италия на 22 март, което ще е и първата му визита като президент в страната. По програма той има среща със своя колега Серджо Матарела, както и с премиера Джузепе Конте.

 

Китайската инициатива, обявена от Пекин като съвременен прочит на Пътя на коприната, цели да финансира и изгради инфраструктура в над 80 държави в Евразия, Близкия изток и Африка. Но САЩ и някои водещи европейски държави имат възражения, едно от основните от които е, че ще се даде предимство на китайски компании, реципиентите могат да попаднат в капана на дълга, като в същото време това е и възможност за разширяването на китайското стратегическо и военно влияние.

 

Няколко страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), както и някои в Азия, Близкия изток и Африка, вече се съгласиха да подпишат двустранни меморандуми в подкрепа на проекта.

 

В същото време китайските инвестиции се превърнаха в един изключително противоречив въпрос за Европейския съюз. Представители на Брюксел и влиятелните западноевропейски столици многократно са изразявали притеснението си, че инициативата „16+1“, обединяваща страните от ЦИЕ и Китай – в която участие взимат 11 държави членки на ЕС, е Троянски кон, целящ да внесе разединение в блока.

 

От своя страна европейски страни като Германия и Франция вече предприеха мерки за по-строг надзор върху критериите за китайски инвестиции. Те настояват блока да приеме единна стратегия по отношение на Китай и китайските инвестиции и технологии.

 

Вчера Съветът на ЕС одобри програмата за наблюдение и оценка на преките чуждестранни инвестиции, която трябва да влезе в сила от април. В рамките на регламента Европейската комисия ще може да изразява мнение, когато според нея дадена инвестиция представлява заплаха за сигурността или публичните интереси на повече от една държава членка или когато инвестиция застрашава проект или програма на целия блок.

 

От своя страна страни като Гърция и Португалия, където китайски групи инвестираха милиарди евро от началото на финансовата криза насам, възприемат по-снизходителна позиция, откъдето се появява и противоречието в блока.

Гласове

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram