Хиляди протестираха в Черна гора срещу управляващите

Хиляди черногорци протестираха в съботната вечер в Подгорица с настояване президентът Мило Джуканович и правителството му да подадат оставка заради корупция, злоупотреба със служебно положение и назначаване на роднини по държавни постове.

 

Политиците от опозицията се дистанцираха от протеста, който е четвъртият през последните няколко седмици.

 

В центъра на града се събраха множество активисти от гражданския сектор, блогъри и журналисти, които твърдят, че не са свързани с никоя политическа партия.

Мария Бачкович, учителка от Подгорица, казва за Ройтерс, че протестира за по-добър живот в Черна гора. „Ние не сме заплахата за тази страна. Заплаха са тези, които я рушат 30 години“, заяви тя в речта си.

 

Протестите започнаха, след като Душко Кнежевич, бивш съюзник на Джуканович, обвини него и управляващата Демократическа партия на социалистите в корупция и съмнителни финансови сделки. Президентът, който е основната политическа фигура в страната от 1991 г. насам, и партията отвърнаха, че няма такова нещо и че протестите са законни, докато не се използва насилие.

 

Хиляди протестираха в Черна гора срещу управляващите

© Reuters

 

Банкерът Кнежевич, който избяга във Великобритания, е обвинен от прокуратурата в измами и пране на пари, но той заявява, че ще предостави нови доказателства за твърденията си. Неговата малка Atlas Banka временно бе поставена под управлението на Централната банка през декември, тъй като не отговори на изискванията за справяне с рискове. През януари банката опита да увеличи отново капитала си, след като през октомври го увеличи с 1.37 млн. евро до 32.03 млн. евро, припомня „Ройтерс“.

 

Агенцията допълва, че отново имаше протести в Белград срещу президента Александър Вучич, както и че Сърбия и Черна гора искат да станат членове на Европейския съюз, но им се казва първо да се справят с корупцията, организираната престъпност и шуробаджанащината.

Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram