Победителите на тазгодишните „Оскар“-и

Юбилейната 90-а церемония за наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука се състоя в театър „Долби“ в Лос Анджелис с водещ Джими Кимъл.

Британецът Гари Олдман спечели приза за най-добър актьор с превъплъщението си в образа на Уинстън Чърчил във филма „Най-мрачният час“.

Най-добра актриса тази година е Франсис Макдорманд с ролята в „Три билборда извън града„. Най-добър актьор в поддържаща роля тази година е Сам Рокуел с ролята си в същия филм.

Сам Рокуел
Guliver/Getty Images
Алисън Джани
Guliver/Getty Images

Алисън Джани спечели дългоочакван „Оскар“ за „Най-добра актриса в поддържаща роля“ за въплъщението си в жестоката майка на скандалната фигуристка Тоня Хардинг. Там тя изпълни ролята на ЛаВона Фей Голдън, известна в медиите и като Сенди Голдън, властната, болезнено амбициозна и тормозеща дъщеря си майка на скандалната фигуристка Тоня Хардинг. Истинската Голдън твърди, че няма нищо общо с персонажа, интерпретиран от Алисън Джани във филма, но истинската Тоня, казва, че превъплъщението на Алисън Джани е феноменално. Джани вече спечели за същата роля и Златен глобус за най-добра второстепенна роля, британската награда БАФТА и наградата на Гилдията на американските актьори в същата категория.

дел торо
Guliver/Getty Images

Формата на водата“ спечели четири награди „Оскар“ – за най-добър филмнай-добър режисьор на Гийермо дел Торо, сценография и музика на Александър Депла. Депла вече получи и Златен глобус за оригинална музика.

За 53-годишния мексикански режисьор Гийермо дел Торо това е първо отличие на американската Академия за кинематографично изкуство и наука. Дел Торо беше смятан за фаворит за режисьорския приз, след като спечели отличията „Златен глобус“, БАФТА, „Изборът на критиците“, както и на американската Гилдия на режисьорите. Той е познат с работата си над продукции като „Лабиринтът на фавна“, „Блейд 2“, „Хелбой“, „Хелбой 2: Златната армия“, „Огненият пръстен“, „Пурпурният връх“.

Призът „най-добър чуждоезичен филм“ взе „Фантастична жена“ на Себастиан Лелио от Чили.

Британецът Роджър Дийкинс спечели „Оскар“ за операторско майсторство за работата си във „Блейд Рънър 2049„, а филмът победи и в категорията за визуални ефекти.

Наградата „Оскар“ за най-добра песен от филм спечели „Remember Me“ от „Тайната на Коко„. Тя е дело на Кристен Андерсън-Лопес и на Робърт Лопес.

Джеймс Айвъри
Guliver/Getty Images

Филмът „Призови ме с твоето име“ спечели наградата „Оскар“ за най-добър адаптиран сценарий. Сценарият е дело на Джеймс Айвъри по едноименния роман на Андре Асиман, разказващ за скритата хомосексуална любов между двама млади мъже. Продукцията спечели наградата на Гилдията на американските сценаристи за адаптиран сценарий и британската награда БАФТА за адаптиран сценарий.

Джордан Пийл
Guliver/Getty Images

Филмът „Бягай!“ получи „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий. Сценарият е дело на режисьора на продукцията Джордан Пийл. Той вече спечели наградата на Гилдията на американските сценаристи. Филмът е съчетание от съспенс, хорър и филм за расовите предубеждения.

На 90-ата церемония по връчването на наградите Оскар бяха раздадени и седем награди в по-техническите категории. В тях доминираха филми за Втората световна война. Епичната драма „Дюнкерк“ за изтеглянето на стотици хиляди съюзнически военни от Дюнкерк, заобиколени от германците във Франция през пролетта на 1940 г., получи „Оскар“ за най-добър звуков мишунг, „Оскар“ за най-добър звуков монтаж и „Оскар“ за най-добър монтаж.

Драмата за Уинстън Чърчил през Втората световна война „Най-мрачният час“ спечели „Оскар“ за най-добър грим и прически.

Филмът „Призрачна нишка“ спечели „Оскар“ за най-добри костюми.

Отличен с „Оскар“ за пълнометражен анимационен филм е „Тайната на Коко“, за късометражен – „Скъпи баскетбол„. Най-добър пълнометражен документален филм е  „Икар„, а късометражен документален – „Раят е задръстване на междущатска магистрала 405. „Оскар“ за късометражен игрален филм взе „Мълчаливото дете„.

ДариПобедителите на тазгодишните „Оскар“-и

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram