Вучич се пропука: Сърбия може и да признае Косово

 

Президентът на Сърбия Александър Вучич намекна, че не изключва възможността за евентуално признаване на независимостта на Косово, но посочи, че Белград трябва да получи нещо срещу това, пише белградският вестник „Данас“.

Преди всичко трябва да постигнем компромис. Не може да признаем Косово, а нищо да не получим от другата страна, заяви Вучич в интервю за италианската агенция АНСА по повод предстоящото посещение на италианския премиер Джузепе Конте в Сърбия.

Вучич посочи, че въпросът за промяната на границите е оспорвана тема, тъй като не всички признават едни и същи граници в зависимост от това дали са признали независимостта на Косово или не.

За разлика от косовските лидери, които всеки ден мамят своите граждани с нереални обещания, че Прищина ще получи всичко, а Белград – нищо, моето задължение е да обясня на сърбите значението на компромиса, който не представлява поражение, а победа. Победа за бъдещето на Сърбия, посочи Вучич.

Той отрече да е имал тайни срещи с президента на Косово Хашим Тачи, както твърдят някои медии, и нарече „чиста лъжа“ твърденията за съществуване на проект за окончателно споразумение между Белград и Прищина.

Вучич повтори, че Белград няма да продължи диалога с Прищина, докато косовските власти не премахнат митата от 100 процента на вноса на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина.

Ако не бъде постигнато компромисно споразумение за Косово, ще бъде катастрофа, макар всичко да изглежда трудно и понякога невъзможно, ние сме решени да постигнем компромис, сигурен съм, че можем да стигнем до решение с помощта на нашите европейски приятели и с подкрепата на Русия, Америка, Китай и други страни, заяви президентът на Сърбия.

Публикувано във факти.бг:

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram